Az első fél év tervei
2015. február 12. írta: Épitkezők

Az első fél év tervei


 

Egy új fejezet kezdődik az életünkben.

Mindketten vidéken nőttünk fel, Pesten végeztük tanulmányainkat, de több mint 10 városi év után, a szívünk még is vidékre húz, ezért úgy döntöttünk itt kezdünk otthon teremtésbe. Egyikünk sem szereti a városi élet zaját, a szomszéd magánéletét hallgatni a szoba falának túloldalán. Házvásárlásba nem is gondolkodunk, mert határozott elképzeléseink vannak, hogy milyen házban szeretnénk élni, illetve még fiatalok és lelkesek vagyunk. :D 90- 100 nm hasznos alapterületű házban gondolkodunk, veteményes- virágos kerttel, gyümölcsfákkal. Amiben biztosak vagyunk, hogy nem szeretnénk hitelt felvenni a jövőben!

Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert egy kedves rokonunktól ajándékba kaptunk egy, az adott  falú szívében lévő 1100 nm-es telket. A grundon áll egy 135 éves vályog ház, alatta egy jó állapotban lévő pince, és egy velük egyidős gazdasági épület. A két épület olyan közepes állapotban van. Leginkább a tetőkön látszik az a 100 év (a szarufák között szép völgyek vannak). Egyértelműen bontásra ítélt mindkettő, egy fillért nem költenénk rájuk.

 

2014, április:

Építész keresése.

Mint Y generációs fiatalok olyan építészt- irodát kerestünk aki-akik otthon vannak a modern, passzív ház minőségű tervezésben. Egy régi épület hangulatát idéző, de előre mutató, a környéken talán irányt is mutató ház a vágyunk. Szeretnénk modern technikai megoldásokat, ha később az anyagi forrásaink engedik akkor napelemeket is. Formáját tekintve legyen egyszerű nyeregtetős téglalap, emelettel- tetőtér beépítéssel, nyitott oszlopos tornáccal, kertkapcsolattal.

Amiben biztosak vagyunk: 3 hálószoba (két csemetének és nekünk), két fürdőszoba, egy mellék helyiség, egy gardrób, egy dolgozó kuckó, nappali-konyha-étkező egy légtérben, és egy előszoba. (Minél kevesebb közlekedővel szeretnénk megoldani a belső térformálást)

Rengeteg iroda weboldalát olvastuk át és referencia anyagukat néztük meg. Néhány ajánlatkérés után kiválasztottuk a számunkra legszimpatikusabb építészt. 4 hónappal, sok egyeztetéssel, némi változtatással később már egy kész vázlattervvel rendelkeztünk. A telek beépíthetőségét tekintve 30%, Déli tájolás, utcafront oldalhatáros beépítés.

A tervezéssel párhuzamosan elkezdtük a régi épületek lomtalanítását, az udvar rendbetételét, a közművek ki lettek kötve.

A fotók szerzői jogvédelem alatt állnak!

 

cam01596k.jpg

 48k.jpg

augusztus:

Munkalehetőséget kaptunk külföldön. Még pont időben befejeztük az otthoni munkálatokat, így kaptunk az alkalmon és kiutaztunk pénzt keresni a házikóra. A lehetőségnek hála talán a jövő év őszén elkezdhetünk építkezni. A kinti élet papírmunkáit intézve a házzal kapcsolatos dolgokat egy kicsit félre tettük.

szeptember:

 

img_vazlat.jpg

A tervek szerzői jogvédelem alatt állnak!

Néhány gondolat az elkészült vázlattervről:

 

  • Déli tájolású, kevés energiát pazarló ház,

  • hasznos alapterület 84,5m2

     

  • vastag (67 cm) egyedi rétegrendű falakkal (12 cm kisméretű bontott tégla > 30 cm cellulóz szigetelés > porotherm nf 25 cm),

  • beépített tetőtér (1 m magas térdfallal),

  • nappali-konyhában áttört födémmel, nagy belmagassággal, látszó szarufákkal

Passzívház minőségben szeretnénk építtetni, de minősített, drága alapanyagok és gépészet nélkül.

Fűtés mikéntjét még nem döntöttük el. Nagyon szeretnénk cserépkályhát, kellemes tapasztalataink vannak vele a szülői házból. Az építészünk szerint a ház szigeteltségére való tekintettel, egy sokkal kisebb teljesítményű berendezés, rendszer is elegendő lehet a hidegebb hónapokra…

A vázlatterven nem látszik, de egy gazdasági épületet is tervezünk építeni, amiben a haszonállataink és a befőttjeink lelnének otthonra. Erről majd később, ha aktuálisabb lesz.

október:

Beköszöntött az esős őszi idő, vége a kirándulásoknak, a környéket is felfedeztük, vissza a számítógéphez és a háztervekhez. Nekiláttunk egy költségtervezetet készíteni. Még is mennyibe kerül manapság egy családi ház?

A tervezőnk azt mondta, hogy 180-300 ezer Ft/nm árral lehet kalkulálni, attól függően, hogy mennyit vagyunk hajlandóak saját magunk dolgozni.

Két megoldás létezik:

1. megbízni egy generálkivitelezőt, aki az építkezés elejétől a végéig mindent intéz és kézben tart .

2. Saját magunk szervezzük az építkezést, külön-külön szerződtetjük le a különböző szakmunkák kivitelezőit.

Nekünk ez utóbbi a szimpatikusabb, a remélt költséghatékonyság miatt. Illetve megengedhetjük magunknak hogy rengeteg időt szánjunk az építkezés menedzselésére.

Kezdő építtetők vagyunk, ismeretlen terepre tévedtünk. Párom elkezdte bújni a házépítéssel foglalkozó weboldalakat, szakmai fórumokat, blogokat. Sok információt nyilván egyszerűbb lenne megkérdeznünk a tervezőnktől, de azt azért nem várhatjuk el tőle, hogy e-mailezgetve tanítson meg nekünk egy komplett szakmát. Jogos lehet a blogunkat olvasó részéről a kérdés ,hogy miért is foglalkozunk olyan részletekkel amikhez az építészünk egyébként is jobban ért? Az ok igen egyszerű: mint korábban írtuk a lehető legtöbb dolgot magunk szeretnénk intézni, ehhez pedig szükséges ,hogy az ajánlatkérések idején értsük a vállalkozók szavát, minimalizáljuk az átverések lehetőségének kockázatát.

november:

Elkezdtük tervezni a belső tereket. A látványterveket házon belül megoldjuk, mert a párom ezzel is foglalkozik. Mindketten a letisztult, egyszerű dolgokat kedveljük. Igényesség, elegancia a jelszavaink! :-) Próbáltunk létező bútorokat, anyagokat betervezni. A költségvetési adatbázisunkba párhuzamosan beszúrva a tételeket. Elkészítettük a nappali-konyha-étkező látványtervét.

uj_konyha1k.jpg

uj_nappali_cam01k.jpg

2015, január:

Egész sok minden kezd körvonalazódni.

A gépészeten gondolkodtunk sokat, párom kiművelte magát épület energetikából, és egy ingyenes program segítségével (Meditherm WinWat) kiszámolta a ház fajlagos hőveszteség tényezőjét és a hőszükségletét. Persze megmondta az építészünk, hogy mire számítsunk, de azért mégis jobb látni, hogy mégis mennyi az annyi. Egész pontosan 0,135W/m3K és 2,795kW. Nyilván ez egy közelítő érték, például a szoláris nyereség nincs is beleszámolva, ami az épület Déli tájolását és a nagy üvegfelületeket tekintve jelentős tétel lehet. Az azért látszik, hogy a kezdeti cserépkályhás elképzelésünkkel szaunát csinálnánk a házból. :-)

A jelenlegi választásunk egy 5KW teljesítményű tartós égésű kandallókályha. Ennek helye a nappaliban lesz. Áramlástani okok miatt nem garantált, hogy a ház ellenkező oldalán lévő földszinti hálóban illetve fürdőben is elég meleg lesz, ezért oda kiegészítő fűtésként fűtőfilmet tervezünk. A fűtőfilm beruházási költsége igen alacsony kb. 15e Ft/nm /220W, ezért az emeleti szobákba is tervezzük beépítésüket. Azt azért hangsúlyozom, hogy ez csak alkalmi kiegészítő fűtésként üzemelne.

Jogos lehet a kérdés, hogy miért nem egy kényelmesebb, gazdaságosabb rendszerben gondolkodunk, mondjuk gázkazánnal vagy hőszivattyúval táplált padló/fal fűtésben. Nos több oka is van:

  • ragaszkodunk a családi tűz melegéhez, látványához. Nem érezzük macerának a napi fahordást, begyújtást, hamuzást, a szülői házaknál több éves rutinunk van benne :-)

  • megújuló energiaforrás a fa

  • relative alacsony a rendszer beruházási költsége (500-600e Ft kéménnyel együtt)

  • a fűtőfilmekkel kiegészítve megvan a lehetősége egy későbbi tisztán napelemes üzemeltetésnek is.

A január kegyes volt hozzánk egy napos “meleg” hétvége alkalmával sor került a régi ház elbontására (a bontási engedélyt már ősszel megkaptuk, csak a megfelelő időjárásra vártunk).

Úgy terveztük tavaly tavasszal, hogy az öreg ház antik hatású Apatíni cserepeit, szépen letisztítva, felhasználjuk az új ház tetejére. Ez a tervünk a régi házzal együtt elszállt, mert annyira meg voltak görbülve a tetőlécek, hogy az évek alatt a cserepek is felvették azt a formát. :(  

A költségtervezetünk sajnos egy újabb tétellel gyarapodik :

  • cserép kb 4000 db, cca 500e Ft.

A pince nagyon szép állapotú, így azt meghagytuk. Egy kis munkával és kreativitással szuper boros-sörös-sajtos érlelő/tároló helyiség válik belőle. Fölötte füves bográcsozó placc. A bejárata pedig egy 2,90m magas, a régi építészeti hagyományokat idéző négyzet alapterületű kis góré lesz.

A szabadidőnkben kicsit szárnyalt még a fantáziánk és terveztünk a házhoz egy tavat is. Erről is készítettünk látványterveket. Szóval még ötletelünk a kert kialakításán is, de erről is majd később.

február:

Már lassan fél éve vagyunk kint. 

Még nem sikerült eldöntenünk, hogy  műanyag vagy  fa nyílászáróink legyenek. Ha a műanyagnál maradunk akkor Kömmerling 88+ profil lesz 3 rétegű üvegezéssel. A szerkezet teljes hőátbocsátási tényezője 0,76W/m2K. Eddig 3 cégtől kértünk árajánlatot. Előzetesen 1.5 millióra saccoltuk az ablakokat, ajtókat, RAL beépítéssel együtt. Az ajánlatok nagyjából ebben a sávban érkeztek +/- 100-200 e Ft eltéréssel.

Költségtervezetünket folyamatosan bővítjük, jelenleg 19 milliónál járunk kulcsrakészen, bútorozva. A tervünk most az, hogy május körül megcsináltatjuk a kiviteli és engedélyterveket. Augusztusban végleg haza költözünk és szeptemberben nekiállunk a ház építésnek.

Egyenlőre így állunk. Szívesen fogadunk hasznos tanácsokat, kérdéseket az eddig leírtakhoz. :)

Folyt. köv. :-)










A bejegyzés trackback címe:

https://elsohaz.blog.hu/api/trackback/id/tr917164937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása